English	KS2	2016
---------	-----	------

Year 6 Reading Assessment Marking Scheme for Fiction



Year 6 Reading Assessment: Fiction

question	answer	marks	notes		
24.	Find and copy a word which means a shallow stretch of water, shut off from the sea.				
	lagoon	1	Content domain: 2a - give/explain the meaning of words in context. Award 1 mark for the correct answer indicated.		
25.	Explain why the village was really named Moonfleet and why the character thought it had been given the name, when he was a child.				
	The village was named Moonfleet as it was short for 'Mohune-fleet', after the great family. The boy originally thought that name came from the moon always shining very brightly on the lagoon.	Up to 2	Content domain: 2f - identify/explain how information/narrative content is related and contributes to meaning as a whole. Award 1 mark for each part of the correct answer.		
26.	What had happened to John Trenchard's mother and father?				
	They had both died/been dead for years	1	Content domain: 2b - retrieve and record information / identify key details from fiction and non-fiction. Award 1 mark for the correct answer indicated.		
27.	Who did John live with?				
	With his aunt, Miss Arnold	1	Content domain: 2d - make inferences from the text / explain and justify inferences with evidence from the text. Award 1 mark for the correct answer indicated.		
28.	What was the actual name of the pub and the name it was more commonly known by in the story? Explain each, giving evidence from the text to support your answer.				
	The pub was called the Mohune Arms, named after the family that owned the village. It was more commonly known as 'The Why Not?' because the family emblem on the sign over the door was a large black 'Y'. A former landlord had called it the 'Why Not?' and the name had stuck.	Up to 3	 Content domain: 2d - make inferences from the text / explain and justify inferences with evidence from the text. Award 1 mark for both correct names. Award 2 marks for an additional simple explanation of either name. Award 3 marks for a full or extended explanation of both names and their origins. 		



29.	What evidence is there to suggest that the Mohune family were at one time very wealthy and well-regarded in the village? Include evidence from both extracts to support your answer.			
	From first extract: the village name of Moonfleet was named after the Mohune family the Mohunes were a `great family who were once lords of all these parts' From second extract: the Mohunes had once owned the whole of the village they used to have a mansion on the hillside above the village the family had their own shield/ badge/emblem everyone knew the Mohune `Y' for miles around	Up to 2	 Content domain: 2c - summarise main ideas from more than one paragraph. Award 1 mark for any evidence from the first extract and 1 mark for any evidence from the second extract, up to 2 marks in total. Evidence must be from both extracts to be awarded both marks. 	
30.	Look at the paragraph beginning 'My heart was in my mouth' How do you think the character felt when using the phrase, 'My heart was in my mouth'?			
	nervous/afraid/scared/worried	1	Content domain: 2a - give/explain the meaning of words in context. Award 1 mark for an answer to convey feelings such as nervous/afraid/scared/worried.	
31.	How old was Elzevir Block?			
	(He was a man of) fifty	1	Content domain: 2b - retrieve and record information / identify key details from fiction and non-fiction. Award 1 mark for the correct answer indicated. Also accept 50 written in figures.	
32.	Which of these languages does the extract say Elzevir could speak? Tick one .			
	Dutch	1	Content domain: 2b - retrieve and record information / identify key details from fiction and non-fiction. Award 1 mark for the correct option indicated.	
33.	Identify two types of people helped with acts of kindness by Elzevir Block?			
	widows (helped) and sick (comforted)	1	Content domain: 2b - retrieve and record information / identify key details from fiction and non-fiction. Award 1 mark for the correct answer indicated.	



34.	In the second extract, the pub is described as having very few customers. Find and copy evidence from more than one different paragraph to support this.			
	Award one mark for any of the following: at other times there was no company there had been little drinking in the inn since that time He had never courted customers and now he scowled on any that came [men] went to drink at the Three Choughs at Ringstave Award one mark for any of the following: folks often wondered how it was he kept the 'Why Not?' on so little custom Elzivir Block was sat alone in the pub when they arrived	Up to 2	Content domain: 2c - summarise main ideas from more than one paragraph. Award 1 mark for each piece of evidence from each of the two lists. Evidence must be referenced from both lists to gain both marks.	
35.	35. At the end of the extract, John Trenchard and Ratsey have just entered the pub. Do you think Elzevir Block would be pleased to see them? Use evidence from the text to support your answer.			
	Yes: Elzivir was alone and would therefore be pleased with the company of his friend, Ratsey Elzivir and Ratsey played backgammon together Elzivir's son had died, so he may be pleased to see 15-year old John No: Elzivir did not like new customers / did not court customers / scowled at customers John may remind Elzivir of his own son, who had died Elzivir's 'face darkened' when he saw John Elzivir had become grim/silent /morose	Up to 2	Content domain: 2e - predict what might happen from details stated and implied. Award 1 mark for each relevant response, up to a total of 2 marks . Evidence must be used from the text to achieve both marks.	
		Total 18		

